اگر اهل سفر و علاقهمند به گردشگری باشید، حتما تاکنون اصطلاحهایی مانند تور مسافرتی، بسته سفر، تور لیدر، انواع تور، آژانس مسافرتی و عبارتها و اصطلاحهای مشابه دیگری را بارها و بارها شنیدهاید. هر یک از این اصطلاحها میتواند به صورت تخصصی تعریفی داشته باشد که ممکن است با آنها آشنا نباشیم. در ادامه با تعریف تور و انواع تورهای مسافرتی آشنا خواهیم شد.
مقالههای مرتبط:
راهنمای تهیه ارز مسافرتی
بلیط چارتر ؛ نکات خرید و دیگر موارد مرتبط با آن
از نیمه دوم قرن بیستم تاکنون، تعداد گردشگران بینالمللی با سرعتی باورنکردنی در حال افزایش است. سرزمینهای زیادی بهعنوان مقصد جدید و بازارهای تقاضای سفر شکل گرفتهاند و صنعت گردشگری به یکی از کسب و کارهای بزرگ دنیا تبدیل شده است.
سفر از یک کالای لوکس به محصولی ضروری در سبد مصرفی خانوادهها تبدیل شده است و پیشرفت در فناوریهای حمل و نقل و ارتباطات، شهری شدن و افزایش سطح درآمد خانوادهها در اقصی نقاط جهان، بهعنوان محرکی جدی برای این حرکت بهشمار میآید.
تعامل فرهنگی-اجتماعی حاصل از توسعه سفر، مناطق مختلف جهان را تحت تاثیر قرار داده و جهانگردی بهعنوان ابزاری برای توسعه صلح جهانی و گفتگوی بین تمدنها به رسمیت شناخته شده است.
صنعت گردشگری هم مشابه کسب و کارهای دیگر، زیربخشهای متعددی دارد که یکی از زیربخشهایی که از جمله سریعترین حوزههای در حال گسترش آن به حساب میآید، فعالیتهای مرتبط با تورگردانی (Tour Operating) است.
تور چیست؟
تور در لغت به معنای «گشت و سیاحت» است. در اصطلاح صنعت گردشگری، تور بهعنوان مجموعهای از عناصر سفر شامل اقامت، حمل و نقل، تغذیه، گشت و… تعریف میشود که از طرف بنگاه برنامهریز سفر یا تورگردان، برای فرد یا افرادی گروه گردشگران در قالب یک بسته سفر ارائه میشود. در چارچوب این مجموعه، فعالیتهای روزانه گروه، مسیر و برنامه سفر، طراحی و تنظیم میشود. بسته سفر به طور متعارف آن، شامل موارد زیر است:
حمل و نقل در پکیجهای تور مسافرتی می تواند شامل انواع مختلفی از حمل و نقل هوایی، ریلی، دریایی یا جادهای باشد. بسته به تقاضای مسافران، امکانات محلی و شرایط بسته سفر، گونههای مختلفی از اسبابهای حمل و نقل در بسته پیشنهادی سفر جای میگیرند.
گاهی بسته حمل و نقل شامل ترکیبی از انواع وسایل حمل و نقل است. مثلا در تورهای کروز که از مبدا آمریکا برای اروپا تدارک دیده میشود، مسافر از آمریکا تا بندری اروپایی، مثلا آمستردام، را با هواپیما سفر میکند و در حوزه دریای بالتیک با کشتی سفر خود را ادامه میدهد.
اسباب حمل و نقل در بستههای سفر میتواند بسته به نوع برنامه و سفری که گردشگران درخواست کردهاند تا انواع غیرمتعارف مانند طی مسیر با شتر، دوچرخه و موارد دیگر را شامل شود.
اقامت در پکیجهای سفر شامل اسکان گردشگران در انواع تاسیسات اقامتی مانند هتل، متل، زائرسرا، مهمانپذیر، استراحتگاه، کشتیهای مسافربری، کمپها، اردوگاهها و حتی خوابگاههای دانشجویی است.
غذا در تورهای مسافرتی میتواند انواع خدمات پذیرایی از رستورانهای مجلل، سنتی و متعارف تا سلف سرویسها، رستورانهای غذای سریع، تریاها، کافیشاپها و بوفهها را شامل شود.
گشت
گشت شامل ارائه خدمات بازدید از مجموعهی جاذبههای گردشگری مقصد و کسب اطلاع در مورد آنها است. این جاذبهها میتوانند فرهنگی-تاریخی، قومی، طبیعی یا حتی رویدادی خاص باشند. این خدمات با تامین سرویس حمل و نقل در مقصد، بهکارگماری راهنمای حرفهای برای تور و اجرای برنامه بازدیدهای تور از طرف آژانس مسافرتی عرضهکننده آن در محل است.
منظور از جاذبهها به عنوان عنصر مستقل از بسته سفر، آن چیزی است که گردشگران بابت بازدید از آن، باید بلیط تهیه کنند. برای مشخصتر شدن تفاوت میان جاذبهها و گشت از نظر آژانسهای تورگردان میتوان به یک مثال اشاره کرد: یک تور محلی در اصفهان میتواند شامل حمل و نقل با اتوبوس، بازدید از خیابان چهارباغ، قدم زدن در کنار زایندهرود و تماشای پلهای تاریخی و گشت و گذار در میدان نقش جهان باشد؛ درحالیکه وقتی از یک جاذبه به مفهوم خاص آن صحبت میکنیم، خرید بلیط و بازدید از کاخ عالی قاپو در همین میدان را مدنظر داریم.
گاهی هم افراد از وسیله نقلیه یا خرید بلیط استفاده میکنند تا از خود مسیر، وسیله و پذیرایی انجام شده طی آن به عنوان جاذبه بهره ببرند، یعنی مقصود اصلی مسافر، الزاما حمل و نقل نیست. سفرهای کروز نمونهای از چنین موضوعی هستند.
خرید
گردشگری با موضوع خرید گره خورده است و خرید به جزئی جداییناپذیر از برنامههای سفر تبدیل شده است؛ یادگاری و سوغات، اقلام عمده خرید توسط گردشگران هستند. مراکز خرید از جاذبهها تفکیک میشوند و دلیل آن هم این است که معمولا برای ورود به این مراکز - از بازار سنتی حاشیه میدان نقش جهان گرفته تا مراکز خرید مدرن در پایتختهای اروپایی و آمریکا، وجهی به عنوان ورودی دریافت نمیشود. البته در بسیاری از جاذبههای دنیا، به موضوع خرید گردشگران توجه شده است؛ برای مثال در طبقه اول برج ایفل در پاریس، فروشگاههای متعدد سوغات و یادگاری وجود دارد. خدمات پذیرایی مانند کافه تریا هم در همان محل ارائه میشود.
تورگردان کیست؟
اگرچه با توجه به تنوع موجود در بستههای سفر و وظایفی که برای تورگردانان تعیین شده است، میتوان برای هر گروه، تعریفی جداگانه ارائه کرد، اما به طور کلی یک بنگاه تورگردان، فعال اقتصادیای است که خدمات برنامهریزی و اجرای بسته سفر را برای گروهی از افراد فراهم میکند. برای این منظور، تورگردان، با بستن قرارداد با هتلداران، استخدام راهنماهای محلی، مشخص کردن اسباب حمل و نقل مانند خطوط هوایی یا حمل و نقل زمینی و برقراری ارتباط با دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی، زمینه ارائه این خدمات به مشتریان را فراهم میکند. بنگاههای تورگردان میتوانند محصول خود، یعنی بسته سفر آمادهشده را از طریق دفاتر خدمات مسافرتی یا به صورت مستقیم از طریق وبسایت یا دفتر فروش خود، به مشتریان عرضه کنند.
انواع تور را از نگاههای مختلفی میتوان تقسیمبندی کرد. از یک منظر، اگر برنامه سفر برای گردشگران طوری تنظیم شود که آنها یک سفر جمعی را در تعامل با یکدیگر تجربه کنند، به این تور، تور گروهی (Group Tour) گفته میشود. در چنین شرایطی، گردشگران تنها از خدمات تدارک دیده شده از طرف تورگردان، مثل حمل و نقل هوایی یا هتل، استفاده نمیکنند؛ بلکه آنها در طول سفر با همدیگر حرکت کرده، برنامهای بهنسبت یکسان تجربه میکنند و از بودن در کنار یکدیگر در قالب گروهی همراه استفاده میکنند.
اگر گروه افراد گردشگر، تنها از خدماتی مانند حمل و نقل هوایی، ترانسفر فرودگاهی و هتل استفاده کنند، بیآنکه ارتباط خاصی میان آنها و میان ایشان و نمایندگان تورگردان شکل بگیرد، چنین توری، تور مستقل (Independent Tour) محسوب می شود.
تورهای گروهی میتوانند مجدد به دو دسته کلی دیگر تقسیم شوند. دسته اول، تور گروهی عمومی (Public Tours) یا تورهای زمانبندیشده (Scheduled Tour) و دسته دوم، تورهای از قبل شکلگرفته (Pre-formed Tours) یا تور سفارشی (Customized Tours) هستند. در بستههای سفر عمومی، گردشگران از پیش با هم آشنا نیستند، اما در پایان تور حس میکنند دوستان و آشنایان جدیدی در کنار خود دارند. در تورهای سفارشی، گروهی از گردشگران که علاقهمند هستند تا با یکدیگر مقصد یا مقاصد خاصی را با برنامهای معین بازدید کنند، نمایندهای را برای خود انتخاب میکنند تا بنا به علایق و سلایق گروه، بسته سفری را به تورگردانان سفارش دهد.
فرم در حال بارگذاری ...
تور چیست؟ و شامل چه مزایایی می شود؟
وقتی صحبت از تور می شود ناخودآگاه ذهنمان به سمت تور ماهی گیری می رود.
از آنجائیکه ماهی سرمایه اقیانوس ها و دریا های بیکران است! و گوهری است که همه به دنبالش هستند، تور مسافرتی ،تعریفی از دریای بی نظیر و اقیانوس های عظیم دارد و مسافران محترم نیز مرواریدی هستند که می بایست توسط آژانس های مسافرتی هدایت شده و تورهای مسافرتی آنان تنظیم گردد.
استفاده از تور و مزایای آن: سفر دسته جمعی، آشنائی اعضای گروه با یکدیگر، کسب اطلاعات مفید و آشنا شدن با مکان های دیدنی، تاریخی،کشاورزی،زیارتی و غیره. بعضاً اتفاقات بسیار خوب در تورها رقم می خورد که باعث خیر و شادی گردیده. در تورها بر اثر آشنا شدن مسافران با یکدیگر ارتباطات دوستی، کاری و تجاری ها متعددی رخ داده است.
استفاده از تور،بهترین راه سفر و خیالی آسوده، برای هر مسافر است.
آژانس های مسافرتی و هوایی با ایجاد تور و تورهای تفریحی،زیارتی،سیاحتی،فرهنگی و هنری،تجاری،ورزشی،آموزشی،نمایشگاهی،پزشکی و غیره امکانی را بوجود آورده اند تا مردم به راحتی سفر نمایند.
تورها شامل چه خدماتی می باشند؟
تورها خدماتی چون: اخذ بلیط و ویزا،رزرو هتل،برنامه سفر،راهنمای تور،بیمه مسافرتی،ترانسفر از فرودگاه به هتل و بلعکس،گشت های مشخص شده و سایر خدمات که (غالباً به نحوه قرارداد بین آژانس های مسافرتی و هوایی دو کشور مبدا و مقصد مربوط می گردد) را دارا می باشند. تورها به دو دسته تقسیم می شوند.
1-تورهای گروهی (بسته).
2-تورهای انفرادی (باز).
تعریف تورهای گروهی: این دست تورهای تفریحی ، طوری طراحی می شوند که: آژانس مسافرتی و هوایی، برای تاریخ مشخصی با توجه به تعداد صندلی پرواز خریداری نموده، گروهی معدود را ثبت نام کرده و برنامه سفر آنان را تنظیم می نمایند. اغلب در چنین حالتی تمام گروه از مبدا به همراه راهنمای تور به کشور مقصد سفر نموده و باز می گردند.
تعریف تورهای انفرادی: این تورها که حجم بالائی از مسافران را تشکیل می دهند، اغلب از آژانس های مسافرتی گوناگون، تورها خریداری می شوند و تمام مسافران با یک پرواز از قبل تعیین شده به سوی مقصد پرواز می نمایند. برنامه سفر و راهنمای تور، این دست تورها در کشور مقصد مشخص می گردد.
تورهای داخلی / تورهای خارجی
گردشگری یا توریسم (به انگلیسی: tourism) بهطور کلی به عنوان مسافرت تفریحی در نظر گرفته میشود. هر چند که در سالهای اخیر شامل هرگونه مسافرتی میشود که شخص به واسطه آن از محیط کار یا زندگی خود خارج شود. به کسی که گردشگری میکند گردشگر یا توریست (tourist) گفته میشود. واژه گردشگر از زمانی پدید آمد که افراد طبقه متوسط اقدام به مسافرت کردن نمودند. از زمانی که مردم توانایی مالی بیشتری پیدا کردند و عمرشان طولانیتر شد، این امر ممکن شد. اغلب گردشگرها بیش از هر چیز به آب و هوا، فرهنگ یا طبیعت مقصد خود علاقهمند هستند. ثروتمندان همیشه به مناطق دوردست سفر کردهاند، البته نه به صورت اتفاقی، بلکه در نهایت به یک منظور خاص. بهطور مثال برای دیدن ساختمانهای معروف و آثار هنری، آموختن زبانهای جدید و چشیدن غذاهای متفاوت. گردشگری سازمانیافته امروزه یک صنعت بسیار مهم در تمام جهان است.
لغت توريسم (Tourism) از كلمه تور (Tour) به معناي گشتن اخذ شده كه ريشه در لغت لاتين Tourns به معناي دور زدن، رفت و برگشت بين مبدأ و مقصد و چرخش دارد كه از يوناني به اسپانيا، فرانسه و در نهايت به انگليس راه يافته است. در گذشته به گردشگران سیاح نیز گفته میشد که در اصل واژهای عربی برگرفته از فعل سیاحت بودهاست.
سازمان جهانی گردشگری با توجه به تمامی تعاریف گردشگری که تا قبل از سال ۱۹۹۴ ارائه شده بودند در سال ۱۹۹۵ یک تعریف نهایی منتشر کرد:
«مجموعه فعالیتهای فرد یا افرادی که به مکانی غیر از مکان عادی زندگی خود مسافرت و حداقل یک شب و حداکثر یک سال در آنجا اقامت میکنند و هدف از مسافرت آنان نیز گذراندن اوقات فراغت است. البته اهدافی نظیر اشتغال و کسب درآمد شامل آن نمیشود» بر این اساس کسانی که شامل این تعریف میشوند نیز گردشگر نامیده میشوند
واژه توریسم از کلمه تور (tour) به معنای گشتن اخذ شده که ریشه در لغت لاتین turns به معنای دور زدن، رفت و برگشت بین مبدأ و مقصد و چرخش دارد که از طریق زبانهای فرانسه و انگلیسی به فارسی راه یافتهاست. معادل فارسی آن گردشگری است.
افراد ثروتمند معمولاً به اقصی نقاط جهان سفر میکنند تا شاهکارهای هنری را ببینند، زبانهای جدید بیاموزند، با فرهنگهای جدید آشنا شوند یا با غذاهای دیگر کشورها آشنا شوند.
اصطلاحات «توریسم» و «توریست» اولین بار در سال ۱۹۳۷ توسط جامعه ملل مورد استفاده قرار گرفتند. گردشگری به سفر به خارج از کشور و با مدت زمان بیش از ۲۴ ساعت اطلاق میشود
گردشگری در ایران
نوشتار اصلی: گردشگری در ایران
با دقت در سفرنامههایی که به جای مانده به این نتیجه میرسیم که آنچه از قرن نهم تا قرن چهاردهم میلادی وجود دارد، گردشگری توسط مردمانی است که از منطقهٔ جغرافیایی ایران پیش از دورهٔ اسلامی است به کشورهای خاورمیانه و خاور دور، مانند: ژاپن و اروپا سفر میکردند. این گردشگران گزارش سفر خویش را در کتابهای جغرافیائی یا در پژوهشهای تاریخی و عقیدتی ارائه دادهاند؛ و در این دوران خبری از رفت و آمد گردشگران اروپایی و مردمان غربی نیست؛ و گویا آنان هیچ گونه علاقهای به گردشگری نداشتهاند. گاهی به یک جهانگرد و تاجر یهودی غربی در بلاد شرق برمیخوریم. از قرن پانزدهم به بعد، به ویژه در قرن هفدهم میبینیم که جریان گردشگری بهطور دقیق به عکس جریان یافتهاست. جهانگردان مهم را غربیان تشکیل میدهند که به سرزمینهای شرق روی آورده و گزارشهای گوناگونی از آداب، میراث فرهنگی، شیوههای حکومتی، اجناس و محصولات شهرهای اسلامی دادهاند و خبری از جهانگردان مسلمان نیست یا اگر رحله هائی وجود دارد، در محدوده سفر حج و از منطقهای اسلامی به منطقهای دیگر است.[۳]
گردشگران ایرانی
نوشتار اصلی: گردشگران ایرانی
ایرانیها پس از آلمانیها و گرجیها، سومین کشور «صادرکننده گردشگر» به آسیای صغیر شمرده میشوند. پس از ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس قرار دارند که به دلیل نزدیکی و ارزان بودن مسافرت، مورد توجه گردشگران ایرانی قرار میگیرند. این کشورهای کم وسعت توانستهاند به حدی در صنعت گردشگری موفق شوند که رقم حضور ایرانیان در این کشورها، سالانه بیش از ۷۰۰ هزار نفر، برآورد میشود.[۴]
گردشگری در اروپا قبل از قرن بیستم
تاریخچه گردشگری در اروپا به سفرهای زائران قرون وسطی برمیگردد. زائران کلیسای اعظم کانتربوری در انگلستان مسافرت خود را مسافرتی مذهبی دانسته و آن را تجربهای در روز تعطیل خود تلقی میکردند. زائران فعالیتهایی را آغاز کردند که هنوز هم آنها را میتوان مشاهده کرد، مثلاً سوغاتی آوردن از سفر، بازکردن حسابهای اعتباری در بانکهای خارجی (که در قرون وسطی شبکههای بینالمللی یهودیان و لمباردها مؤسس آن بودند) و استفاده از اشکال مختلف حمل و نقل (مانند استفاده زائران مقبره سانتیاگو و کومپستلا از کشتیهای شراب انگلیسی در قرون وسطی که شراب را به بندر ویگو اسپانیا منتقل میکردند). هنوز زائران در صنعت گردشگری جایگاه مهمی دارند. البته اشکال سکولار آن نیز شکل گرفتهاند که میتوان از بازدید از مقبره جیم موریسون درگورستان پرلاشز نام برد. در طی قرن شانزدهم در انگلستان برگزاری تورهای بزرگ تفریحی کاملاً مرسوم بود. پسران نجیبزادگان و اشراف را برای کسب تجربه به تورهای دور اروپا اعزام میکردند. قرن هیجدهم عصر طلایی تورهای بزرگ بود.[۱]
گردشگری در قطبهای زمین
نزدیک به دو قرن از تاریخ شروع مسافرتهای ماجراجویانه گردشگران به قطبهای شمالی و جنوبی کره زمین میگذرد. از سال ۱۸۰۷ میلادی، راهنمایان گردشگری تفریحاتی چون کوهنوردی، یخ نوردی، شکار و ماهیگیری، مشاهده شفق قطبی، و تجربه زندگی اسکیمویی را برای گردشگران قطبی پیشنهاد میکردهاند. توماس کوک یکی از اولین کارآفرینان صنعت توریسم بود که افراد را به قطب شمال دعوت کرد. سفر گردشگران قطبی به قطب جنوب از حدود ۵۰ سال پیش آغاز شدهاست و بنابر آمارهای جهانی، از سال ۲۰۰۰ میلادی تعداد گردشگران قطب جنوب سالانه بین ۸۰۰ تا ۳۷۰۰ نفر بودهاست.
اهمیت گردشگری
افزایش درآمد
وقتی گردشگران به کشوری وارد میشوند الزاماً باید هزینههایی را در آن کشور بپردازند مثل هزینه خوراک و محل اقامت، هتل، مهمانخانه، هزینه تفریحات، هزینههای حمل و نقل، هزینه گشتها، تورها، و همچنین پولی که بابت خرید سوغاتی و کالای بومی کشور میزبان میپردازند و هزینه ورود به موزه یا مکان دیدنی این هزینهها از طریق ارزی که وارد کشور میزبان میکنند باعث رونق اقتصادی کشور میزبان میشوند به گردشگران صادرات نامرئی هم میگویند.[۱]
اشتغال زایی
با توسعه فعالیتهای گردشگری زمینه برای ایجاد اشتغال فراهم میشود و این امر برای کشورهایی که با جمعیت جوان و متقاضی روبه رو هستند بسیار مفید است از هر ده نفر گردشگر که وارد کشور میزبان میشود یک فرصت شغلی ایجاد میگردد.[۱]
گونهشناسی گردشگری
گردشگری به گونههای مختلفی انجام میشود.
گردشگری تاریخی
به نوعی از گردشگری برای بازدید از مناطق باستانی مانند موزهها و سایت موزه اطلاق میشود.
اینگونه از گردشگری که گردشگری میراث نیز نامیده میشود و به بازدید از موزهها، مکانها و ابنیه تاریخی میپردازد، امروزه بخش عمدهای از گردشگری را به خود اختصاص داده است. ایران به دلیل دارا بودن هزاران ابنیه باارزش تاریخی (یکمیلیون و دویست) در این زمینه میتواند بسیار موفق باشد. گردشگری تاریخی_فرهنگی نوعی از گردشگری است که برای شناخت تمدن، فرهنگ، آدابورسوم و سنتهای یک گروه، جامعه، شهر یا یک کشور از طریق بازدید بناهای باستانی و معماری دورههای مختلف تاریخی، موزهها و شرکت در جشنوارههای هنری انجام میشود (یغفوری و همکاران، 1392). گردشگری فرهنگی خواهان آشنایی بافرهنگ مناطق مختلف و کاوش در چشماندازهای فرهنگی جوامع انسانی و درک آنهاست. امروزه، آثار باستانی و تاریخی جاذبههای فرهنگی از عوامل مهم در جذب گردشگری است. چراکه آثار باستانی و کهن هر جامعهای معرف فرهنگ خاص همان کشور و دارای ویژگیها و ارزشهای درخور توجه همان مملکت و مرزوبوم است. این آثار دارای ارزشهای معنوی بسیار زیاد برای آن قوم و جاذبهای برای دیگران است و در نتیجه باعث جلب و جذب دیگران برای بازدید و شناخت آن جاذبهها و آثار میشود (ساعی و همکاران، 1389). این نوع جهانگردی برای آشنایی با میراثهای هنری، فرهنگی، آدابورسوم و بناهای تاریخی با اهداف گوناگون ازجمله آموزشی و پژوهشی صورت میگیرد، اطلاق میگردد (شمس، امینی، 1388). با توجه به این تعاریف بافتهای تاریخی بستری مناسب جهت برآورده شدن بسیاری از اهداف گردشگری با تأکید بر گردشگری تاریخی_فرهنگی میباشند. آشنایی با کالبد، معنا و فعالیتهای درون بافتهای تاریخی بهعنوان کلیتی جامع بوده که همزمان آشنایی با میراثهای فرهنگی، هنری و تاریخی را میسر میسازد. گردشگری فرهنگی نیز، بخش مهمی از تقاضای جهانی گردشگری را تشکیل میدهد. طبق آمار سازمان جهانی گردشگری ۳۷ درصد گردشگری بینالمللی باانگیزه فرهنگی انجام میشود و این تقاضا در حال افزایش است. گردشگری فرهنگی یک تجربهآموزشی و تفریحی است که هنر را با میراث اجتماعی، طبیعی و تاریخی در هم میآمیزد و مردم را دربارهٔ جنبههای اجرایی، هنری، معماری و تاریخی یک مکان خاص آموزش میدهد. بازدیدکنندهها بهوسیله مردم از ظواهر جامعه میزبان بهصورت کامل به هیجان درمیآیند، این هیجان بهوسیله آثار هنری تاریخی، علمی، سبک زندگی یا میراثی است که از طرف جامعه میزبان، منطقه، گروه یا مؤسسات مطرح میشود (افخمی، 1386). ازنظر فنی گردشگری فرهنگی شامل حرکت انسان برای دیدن جاذبه-های فرهنگی خاص همچون مکانهای میراثهای فرهنگی، نشانههای زیباشناختی و فرهنگی، هنرها و نمایشها که در خارج از مکان معمولی سکونت قرار دارد میشود (پاپلی یزدی، سقایی، 1385).
گردشگری مجازی
گردشگری مجازی (e-tourism) مقوله جالبی است که حداکثر دو دهه از پدید آمدن آن نمیگذرد. گردشگری مجازی، حضور در سرزمین دیجیتالی وب و مشاهده دادههای صوتی، متنی و تصویری از دنیای فیزیکی پیرامون ما است. دور دنیا با یک کلیک، آرزویی بود که امروزه از مرحله واقعیت به حقیقتی غیرقابل انکار مبدل شدهاست. بااستفاده از تور مجازی کاخ موزهها، اماکن باستانی جهان میتوان به دنیایی اطلاعات متنی و تصویری از نمادهای تاریخ باستان دست یافت. یکی دیگر از مسائلی جهانگردی، راهاندازی تورهای مجازی است. این قبیل تورها به کمک تصاویر ویدئویی و عکسهای سهبعدی چشماندازهای زیبایی را از محل سفر نشان میدهند تا تمایل افراد برای انجام این مسافرت افزایش یابد که در مطلب معرفی تور مجازی به صورت کامل به آن پرداختیم. مجریان تورهای مجازی معمولاً عکسهای روی اینترنت را بسیار باکیفیت و با تمام جزییات آن مکان به نمایش میگذارند. برای تهیه این قبیل تصاویر عکاس مجبور است که چند عکس را از قسمتهای مختلف فضای مورد نظر تهیه کرده و آنها را به صورت ماهرانهای در کنار یکدیگر قرار دهد که برای کسب اطلاعات دقیق تر میتوانید به مطلب عکاسی پاناروما مراجعه نمایید. تور مجازی عبارت است از ترکیبی از تصاویر، نماهای ۳ بعدی، نماهای سراسرنما (۳۶۰ درجه)، ویدئو، صوت و … که یک فضای حقیقی را مدلسازی کرده و به کاربر امکان میدهد که در این فضا به صورت مجازی به گشت وگذار بپردازد و از محیط مجازی اطلاعات مورد نظر خود را کسب کنند.
گردشگری درمانی
گردشگر درمانی هم همیشه وجود داشته ولی تا قبل از قرن هجدهم اهمیت چندانی برای آن قائل نبودند در انگلستان این بخش به شهرهای دارای چشمههای آب گرم اختصاص داشت و عموماً مناطقی که آبهای معدنی داشتند برای درمان امراض مختلف از بیماریهای رودهای گرفته تا کبدی و برونشیت مورد توجه قرار میگرفتند.
امروزه برخی کشورهای پیشرفته در زمینه بهداشت و درمان، اقدام به توسعه شهرکهای گردشگری درمانی در کشورهای خود نمودهاند تا بیمارانی که نیاز به عملهای جراحی دارند که هزینه این اقدامات در آن کشورها بسیار بالا بوده یا تحت بیمههای درمانی قرار ندارند، تصمیم به درمان خود در کشورهای میزبان گردشگران درمانی نمایند که این کشورها به دلیل حضور بلندمدت بیماران در مراکز درمانی به علت طولانی شدن مدت بهبودی، درآمد قابل توجهی از این طریق کسب میکنند. کشور کره جنوبی، با جذب ۱۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۳ (میلادی) از این طریق، در جهان، رکورددار است.[۵] اقامتگاه افضل کویر مصر
گردشگری تفریحی
سفر تفریحی از ابداعات انگلستان بود و ریشه در عوامل جامعه شناختی داشت. بریتانیا نخستین کشور اروپایی بود که انقلاب صنعتی را آغاز نمود و جامعه صنعتی نخستین جامعهای بود که فرصت تفریح را برای تعداد روزافزونی از مردم فراهم میآورد. در شروع کار این تفریحات برای طبقه کارگری ممکن نبود بلکه صاحبان ماشین تولید مالکین کارخانجات و تجار و اقتصاد مدارها از این فرصت بهرهمند بودند. بدین ترتیب طبقه متوسط هم پدید آمد.
در نامگذاری بسیاری از این مناطق ردپایش از اصل و ریشه بریتانیایی دیده میشود. مثلاً در نیس که اولین مرکز تفریحی ایام تعطیلات در فرانسه بود مراسم ویژهای به نام پرومناد دزانگلی برگزار میشود. در بسیاری از دیگر ایام تاریخی قاره اروپا و حتی نامگذاری هتلهای قصرگونه نیز این قاعده مستثنی نیستند و نامهایی چون هتل بریستول، کارلتون و مجستیک جملگی نشان از تأثیرگذاریهای مشتریهای انگلیسی دارند.
گردشگری زمستانی
ورزشهای زمستانی عمدتاً از اختراعات طبقات مرفه بریتانیا هستند که در بدو امر در روستاهای زرمات، والایس و سنت موریتس سوئیس در سال ۱۸۶۴ مطرح و معرفی شدهاند.اقامتگاه بوم گردی ننه کوکب
نخستین تور ورزشی زمستانی برای ایام تعطیل یا تعطیلات زمستانی در سال ۱۹۰۳ عازم آولبودن شد که آن هم در سوئیس بود. ورزش سازماندهی شده در بریتانیا پیش از رسیدن به کشورهای دیگر به رونق رسیده بود. واژگان ورزش شاهد این مدعا هستند از جمله: راگبی، فوتبال و بوکس که تماماً ریشه انگلیسی دارند حتی تنیس که یک ورزش اصیل فرانسوی است از سوی بریتانیاییها جنبه رسمی پیدا کرد و قانونمند شد و حتی اولین میزبانی رقابتهای قهرمانی در قرن نوزدهم را عهدهدار شد (درویمبلی) ورزشهای زمستانی پاسخ طبیعی به نیاز کلاس خاصی به تفریح در سردترین فصل سال بود.
برخی معتقدند، مناطقی زیادی در ایران مانند لرستان ظرفیت مناسبی برای توسعه گردشگری زمستانی دارند.[۶]
گردشگری انبوه
نوشتار اصلی: گردشگری گروهی
مسافرت دسته جمعی تا دو شرط تأمین نشود به فعلیت درنمیآید.
پیشرفت در تکنولوژی که حمل و نقل جمع زیادی را ممکن میسازد. بدون این که نیاز به فضا و زمان زیادی داشته باشد تا به مراکز تفریحی برسند.
عده بیشتری شروع به استفاده از اوقات فراغت نمایند.
پدر گردشگری گروهی نوین توماس کوک بود که در ۵ ژوئیه ۱۸۴۱ اولین تور بزرگ گروهی را سازماندهی کرد. او یک سفر گروهی ۵۷ نفری با هزینهٔ هر نفر یک شیلینگ را برای کارکنان راهآهن ترتیب داد که از لیچستر به لاگ بورو به مسافت ۱۱ مایل را طی نمودند. چیزی نگذشت که عدهٔ زیادی به تقلید از وی روی آوردند (مثل انجمن گردشگری پلی تکنیک، دین وداوسون و غیره) و در نتیجه این ضعف به سرعت در بریتانیا رشد کرد. در عصر ویکتوریا رشد اصلی در میان طبقهٔ متوسط جامعه بود که در مشاغل خود از مرخصی برخوردار شده بودند و میتوانستند به سفرهای تفریحی بروند و حتی مدتی در سفر اقامت هم داشته باشند. اقامتگاه آنان نیز توسط سازمانهای کارفرما تحت عنوان «مسکن اداری» تأمین میشد.لیست تورهای گردشگری اصفهان
مرخصیهای با حقوق از دیگر عوامل تأثیرگذار بر توسعه صنعت گردشگری بود:اقامتگاه اصفهان
یک و نیم میلیون کارگر در سال (۱۹۲۵) از این امتیاز برخوردار شدند.
وتا سال ۱۹۳۹ این جمعیت به ۱۱ میلیون نفر (یعنی ۳۰درصد جمعیت در خانوادهها) رسید.
گردشگری گروهی بینالمللی جاهای دیدنی اصفهان
سرعت زیاد قطار به معنی قابلیت توسعه صنعت گردشگری در عرصهٔ بینالمللی بود. میتوان سفرهای دریایی آسان را هم به آن اضافه کرد. تا سال ۱۹۰۱ تعداد افرادی که از کانال انگلیس به طرف فرانسه یا بلژیک میرفتند به نیم میلیون نفر در سال رسید. شرکتهای کشتیرانی نگران کابینهای خالی کشتیهایشان بودند. مثلاً شرکت ناوبری پنینسولار و اورینتال استیم دریافت که عمدهٔ مسافران آنان به هندوستان و خاور دور در ماه مارس، سوار کشتی میشوند. متعاقباً ترتیبی دادند تا مردم ایام تعطیل را با رغبت بیشتری در مسیر دریایی لندن به لیبسون و جیبرالتار بگذرانند. دیگر شرکتها نیز کشتیهای قدیمی خود را در مسیر گشتهای تابستانی قرار دادند.
اما عصر واقعی مسافرتهای جمعی و گروهی بینالمللی پس از جنگ جهانی دوم با مسافرتهای هوایی، رشد بیشتری یافت. در دوران پس از جنگ، بخش عمدهٔ هواپیماهای ترابری مثل داگلاس داکوتا که از اعتماد و قابلیت بالایی برخوردار بود با همراهی خلبانان نظامی به کار حمل و نقل مسافر پرداختند؛ و به صورت پروازهای چارتر وارد عمل شدند. متخصصین گردشگری هم برای پروازهای اروپایی مثل پاریس و اوستند از آنها استفاده میکردند. ولادیمیر رایتس روش نوینی را برای گردشگری در ۲۰ می ۱۹۵۰ در شرکت جدید التأسیس افق، یا هورایزن ابداع کرد و طی آن سفر دوهفتهای به کالوی را طراحی نمود. سفر با این تور اختصاصی برای هر نفر ۳۲ پوند و ۱۰ سنت بود. مسافران میتوانستند در چادرهای سفر بخوابند و دو وعده غذا و شراب محلی بخورند. چنین سفری برای مردم جنگ دیده جنگ جهانی دوم بسیار روحیهبخش بود. ظرف مدت ۱۰ سال شرکت وی گردشگری گروهی را شروع کرده بود و مقاصد پالما دومایورکا (۱۹۵۲)، لوردس (۱۹۵۳)، کوستا براوا (۱۹۵۴)، آلگیرو (۱۹۵۴)، دمینورکا (۱۹۵۵)، پورتو (۱۹۵۶)، کازابلانکا (۱۹۵۷) و کاستا دلسول (۱۹۵۹) را پوشش میداد.تور اصفهان
اما این تورها با خطوط هواپیمایی ارزان و به وسیلهٔ پکیجهای گردشگری بینالمللی انجام میشدند. معرفی سیستم قانونمند خطوط هواپیمایی پس از جنگ نیز از عوامل مؤثر در توسعه صنعت گردشگری بود. موافقتنامههای دو جانبه سبب تثبیت قیمت بلیت هواپیماها میشد و همین امر صندلیهای خالی هواپیما را به حداقل میرسانید. به ویژه این که خرید یکجای انبوه بلیطها توسط تورهای جمعی متضمن سود اقتصادی این خطوط بود و بدینسان اساس تورهای گروهی نوین بنا نهاده شد. این پیشرفتها با افزایش جدی کیفیت استانداردهای زندگی در بریتانیا همراه شدند؛ و در اواخر دهه ۱۹۵۰ بود که هارولد مکمیلان جرأت کرد مدعی شود «هرگز چنین تجربهٔ خوبی نداشتهاید». همچنین در اواخر این دهه تحول چشمگیر دیگری حادث شد. افت ارزش پزوتا سبب شد که اسپانیا مقصد خوبی برای گردشگران شود.
ارزانی نرخ اسکان، گردشگران زیادی را جذب کرد. توریسم گروهی در این ایام به شدت رونق گرفته بود و میدان آنها در پی افزایش فرصتهای گردشگری و کاهش نرخها در کشورهای دیگری بودند که استاندارد زندگی در آنها پایینتر باشد. اما نقاط فقیر دنیا که در آن ایام شاهد جذب گردشگر بودند با رشد استانداردهای زندگی مواجه شدند و از قبل توریسم سود سرشاری کسب کردند. اسپانیا و جزایر بالریک از مقاصد اصلی توریسم شدند و در دهه ۱۹۸۰ توسعه در آنها به اوج خود رسید. در عین حال متولیان صنعت توریسم در بریتانیا آنگارو را در پرتغال بنا کردند. جستجوی بیوقفه برای یافتن مقاصد جدید و ارزانتر سبب شد این صنعت به جزایر یونان، ایتالیا، تونس، مراکش، بخشهایی از سواحل ترکیه و اخیراً کراوسی کشیده شود. امروزه برای کارگرانی که در لندن زندگی میکنند دسترسی به ونیز به مراتب سادهتر از دسترسی به برایتون در ۱۰۰ سال قبل است. این تحولات سبب شد تا از دهه ۱۹۷۰ به بعد سواحل بریتانیا از رونق بیافتند. برخی از این نواحی ساحلی مثل نیوبرایتون کلاً از بین رفتند. برخی دیگر هم دوباره خود را احیا کردند و امروزه شاهد سفرهای روزمره و حضور گردشگران در ایام تعطیل آخر هفته هستند.هاستل اصفهان
فرم در حال بارگذاری ...
هُتِل یا مهمانخانه[۱] نوعی مکان مسکونی اجارهای است که معمولاً برای مدت کوتاه به افراد اجاره داده میشود. هتلها از امکانات اقامتی و گردشگری شهرها به حساب میآیند و بیشتر مورد استفادهٔ مسافران و گردشگران قرار میگیرند. هتلها دارای تعداد زیادی اتاق هستند که گاه به چند صد اتاق میرسد. علاوه بر اتاقها و سوئیتهای اقامتی، هتلها دارای امکانات جنبی گوناگونی هستند. رستوران، استخر شنا، کافی شاپ و سالن اجتماعات نمونههایی از امکانات هتلها هستند.
معمولاً مشتریان هتل در اتاقها و سوئیتهایی که دارای تخت خواب، توالت و حمام مجزا هستند ساکن میشوند. اتاقهای یک تخته و دوتخته مشتریان بیشتری دارند.
هتل hotel از واژه فرانسوی hôtel گرفته شدهاست که خود برگرفته از hôte به معنای میزبان است. hôtel در فرانسه اشاره به ساختمانی میکند که بازدیدکننده زیادی داشته باشد. اما با ورود این واژه به زبان انگلیسی و سپس گسترش آن به سایر زبانها، معنای کاربردی هتل دگرگون شده و امروزه به نوع خاصی از مکانهای اقامتی برای مسافران اطلاق میشود
پیشینه در ایران
آثار بدست آمده در تپههای باستانی و دیگر جاهای فلات ایران حاکی از آن است، که رفتوآمد از دیرباز میان اقوام پیش از تاریخ وجود داشته و بر اثر همین تعامل و رفتوآمدها، خصوصیات فرهنگها از یک تمدن به تمدن دیگر منتقل میشده در دوران حکومت عیلامیان د تأسیساتی برای استراحت و رفاه حال آنان وجود داشته که بعدها بر اثر حملات آشوریان از بین رفته. در بررسیهای دقیق و مستندی که از دوره مادها به عمل آمده بناها و تأسیسات عامالمنفعه برای مسافران وجود نداشته. اما در زمان حکومت هخامنشیان و بهقدرت رسیدن شاه کوروش بزرگ، از جمله اقدامات او، ساختن جادههایی ارتباطی که باقیمانده از زمان مادها بود را گسترش داد، ساخت و ساز علیالخصوص تأسیسات عامالمنفعه که بنوعی با مسافر در ارتباط بود همانند آب انبار، کاروانسرا، میل راهنما و…رایج گردید.
هرودت تاریخنویس یونانی در این باره میگوید: داریوش کبیر برای رفاه حال مسافران که از این مسیرها عبور میکردند ایستگاههایی که باید آن را هسته اولیه واحدهای اقامتی بحساب بیاوریم تأسیس کرد بهطوریکه در ۵ کیلومتر ۲ کاروانسرا ایجاد کرد در این کاروانسراها چاپارهای هخامنشی حضور داشتند تا نامههای دیوانی و دولتی را سریع به مقصد برساند.
از جمله اقدامات دولت سلوکیان نیز میتوان به گسترش راهها، جادهها و تأسیس بناهایی همچون کاروانسرا اشاره کرد. امپراطوری اشکانیان نیز در کنار مسیر جاده ابریشم که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بود منزلگاهها وکاروانسراهایی بنا کردند.
در زمان ساسانیان نیز به ویژه در کنار مسیرهای تجاری تأسیسات عامالمنفعه برای رفاه بیشتر مسافرها ایجاد گردید که کاروانسرای جنوب فیروزآباد فارس و کاروانسرای دروازه گچ اشاره کرد.
جستارهای وابسته
فهرست مکانهای اقامتی
متل
هتل آپارتمان
مسافرخانه
ریوکان
مهمانسرا
شبانهروزی
بد اند برکفست
ردهها: هتلهااقامتگاههای گردشگریساختمانها و سازهها بر پایه نوعشغلهای مهمانیاریفناوری مسافرتی
عمارت هشت بهشت
فرم در حال بارگذاری ...
صنايع دستي يا کاردستي نوعي کار است که در آن لوازم تزئيني و کاربردي تنها با استفاده از دست يا ابزار ساده ساخته ميشود. معمولاً
اين کلمه به روشهاي سنتي ساختن کالاها اطلاق ميگردد. استادکاري مخصوص هر يک از اين موارد مهمترين ملاک است. چنين چيزهايي
اغلب از لحاظ فرهنگي يا مذهبي فوقالعاده هستند. لوازمي که به صورت توليد انبوه يا با ماشين آلات مختلف ساخته ميشوند جزء صنايع
دستي نيستند.
ميتوان ويژگيهاي زير را براي محصولات دست ساخته قايل شد:
1_ انجام قسمتي از مراحل اساسي توليد توسط دست، ابزار و وسايل دستي. براي توليد هريك از فرآوردههاي دستي مراحل متعددي طي
ميشود ولي انجام كليهي اين مراحل به وسيلهي دست و ابزار و وسايل دستي الزامي نبوده و چنانچه تنها قسمتي از مراحل اساسي توليد به
اين طريق انجام شود، محصول توليد شده با توجه به مواردي كه در تعريف ذكر شد، صنايعدستي محسوب ميشود.
2_ حضور مؤثر و خلاق انسان در توليد و شكل بخشيدن به محصولات ساخته شده و امكان ايجاد تنوع و پياده كردن طرحهاي مختلف در
مرحلهي ساخت اينگونه فرآوردهها.
3_ تأمين قسمت عمدهي مواد اوليهي مصرفي از منابع داخلي.
4_ داشتن بار فرهنگي(استفاده از طرحهاي اصيل، بومي و سنتي).
5 _ عدم همانندي و تشابه فرآوردههاي توليدي با يكديگر.
6_ عدم نياز به سرمايهگذاري زياد در مقايسه با ساير رشتههاي صنعتي.
7 _ دارا بودن ارزش افزودهي زياد در مقايسه با صنايع ديگر.
8 _ قابليت ايجاد و توسعه در مناطق مختلف(شهر، روستا و حتي در جوامع عشايري).
9_ قابليت انتقال تجربيات و رموز و فنون توليدي به صورت سينه به سينه و يا طبق روش استاد و شاگردي.
آنچه مقوله? صنايع دستي را از هنر کاردستي متمايز ميسازد، هدف از ساخته آنهاست. صنايع دستي لوازمي هستند که قرار است مورد
استفاده قرار گرفته و کهنه، پوسيده و غيره شوند. مورد استفاده آنها بيش از يک تزئين سادهاست. صنايع دستي اغلب کارهاي فرهنگي و
رسومي تري تلقي ميشوند زيرا به عنوان بخشي از ملزومات زندگي روزمره مطرح هستند. درحالي که هنر و کاردستي بيشتر يک فعاليت
سرگرمي گونه و يک ارائه بي نقص از يک تکنيک خلاقيت است. از جنبههاي عملي انواع مختلف صنايع دستي به دليل شباهت مورد استفاده
همپوشاني زيادي دارند.
?? ژوئن روز جهاني صنايع دستي است.
در سازمان جهاني يونسکو ??? صنعت دستي ثبت شدهاست.
??? صنعت دستي متعلق به کشور ايران است که از اين تعداد ??? صنعت متعلق به شهر اصفهان ميباشد.
در ايران سازمان ميراث فرهنگي متولي اين بخش ميباشد.
صنايع دستي معروف ايراني:
گليم، فرش، گبه، قلمزني، شيشهگري، منبت کاري، مينا کاري، سفال، چوب، خاتم کاري، مليله دوزي و …
جنبش هنر و صنايع دستي در غرب
جنبش هنر و صنايع دستي در اواخر قرن ?? به صورت اصلاحات طراحي و جنبشهاي اجتماعي در اروپا، آمريکاي شمالي و استراليا
آغاز شد و تا امروز ادامه دارد. حاميان آن با آرمانهاي بنيانگذاران جنبش مانند ويليام موريس و جان روس کين، که پيشنهاد کردند در
جوامع قبل از صنعتي مانند اروپاي قرون وسطي، مردم به تحقق بخشيدن از طريق فرايند خلاق صنايع دستي رسيدهاند. اين امر در تضاد با
چيزي بود که به عنوان اثرات بيگانه کار صنعتي تلقي ميشد.
اين فعاليتها صنايع دستي ناميده ميشدند زيرا بسياري از آنها در حرفه صنفي تخصص داشتند. نوجوانان به شاگردي استاد کار ميکردند
و مهارتهاي خود را در مدت چند سال در ازاي دستمزدهاي پايين پرورش ميدادند. زماني که آموزش آنها تکميل شد، آنها به خوبي تجهيز
شده بودند تا براي خود تجارت کنند و زندگي خود را با مهارتي که ميتوانند مستقيماً درون جامعه مبادله شود، و اغلب براي کالاها و
خدمات، به دست آورند. انقلاب صنعتي و افزايش بهرهوري فرايندهاي توليد به تدريج بسياري از نقشهاي هنرمندان حرفهاي را کاهش يا
حذف کردهاست، و امروزه بسياري از صنايع دستي بهطور فزايندهاي شاهد رکود هستند، به خصوص هنگامي که ديگر به عنوان يک
سرگرمي، هنر مردمي و گاهي حتي هنر زيبا ديده ميشود.
صنايعدستي و تحولات فنآوري
هرچند كه ثبات تكنيك و اتكاء فوقالعاده به نيروي بدني صنعتگر، از مهمترين خصوصيات صنايعدستي و روستايي است، با اين حال انواع
ابزار و روش توليد نيز در مدت طولاني ثابت نبوده و تا حدود زيادي از تحولات فني و صنعتي تبعيت ميكند. البته تحول و دگرگوني در ابزار
و شيوههاي توليد، بسياري از محصولات را بهتدريج از محدودهي صنايعدستي خارج ساخته بهنحوي كه امروزه ادامهي توليد و مصرف
آنها فقط بهشكل فرآوردههاي صنعتي امكانپذير است ولي در عينحال نميتوان منكر اين واقعيت شد كه استفاده از ابزار جديد و مواد
مرغوب بهعنوان دستاورد پيشرفتهاي صنعتي، كمك شاياني به شكوفايي رشتههاي موجود صنايعدستي كرده و حتي در مواردي به دوام و
بقاء آن نيز كمك كرده است.
در نتيجهي اختراع بعضي ابزار و وسايل جديد، قسمتهايي از مراحل آماده كردن مواد اوليه، ساخت و يا تكميل محصولات دستي بهتدريج
از صورت دستي خارج شده و توسط دستگاهها يا ماشينهاي مختلف انجام ميگيرد. البته اين امر تا آنجا قابل قبول است كه موجب تغيير
ماهيت محصولات دستي و تبديل آن به يك كالاي ماشيني نشود و در اينجاست كه موضوع فنآوري قابل انطباق با صنايعدستي مطرح
ميشود.
ذكر مثالهايي ميتواند به روشن شدن بيشتر موضوع كمك كند:
_ براي توليد محصولات سفال و سراميك روش معمول آن است كه ابتدا خاك رس را در حوضچههايي با صرف وقت و زحمت زياد، تبديل
به گِل كرده و پس از ورز دادن به كمك پا، محور زيرين چرخ سفالگري را به حركت درآورده و گِل را روي صفحهي فوقاني چرخ مزبور به
كمك دست شكل ميدهند، بنابراين كار صنعتگر با شكل دادن به گِل و به كمك چرخ سفالگري آغاز شده و با نقاشي، لعابكاري و پخت
اشيا در درون كوره پايان ميپذيرد. در حاليكه امروزه آمادهسازي گل با استفاده از دستگاههايي به نام «فيلتر پرس» و «پاكميل» انجام
ميگيرد.
توليد گِل مورد مصرف در سفالگري و سراميكسازي با استفاده از دستگاههايي بهنام فيلتر پرس و پاكميل نسبت به روش سنتي آن مزايايي
بهشرح زير دارد:
1_ افزايش مقدار گِل آمادهي مصرف تا ميزان چند برابر در هر نوبت كار همراه با كاهش قيمت تمامشدهي آن.
2_ بهبود كيفيت گِل مصرفي از نظر نداشتن ناخالصي و همچنين نداشتن حباب هوا كه در نهايت موجب افزايش كيفيت محصولات توليدي
نيز ميشود.
3_ صرفهجويي در وقت و نيز كمك به تأمين سلامت صنعتگران به علت عدم تماس مداوم با گِل و رطوبت بهويژه در فصل زمستان.
علل استفاده از فنآوري (ابزار و وسايل ماشيني) در رشتههاي صنايعدستي:
1_ از بين بردن بيگاري، فعاليتهاي سخت بدني و كارهاي غيرتخصصي.
2_ افزايش ميزان توليد.
3_ تقليل برخي از هزينههاي توليد و در نهايت كاهش قيمت تمامشدهي محصول توليدي.
4_ ايجاد استاندارد در قسمتهايي از توليدات صنايعدستي.
بنابر جهات و دلايل فوق امروزه استفاده از ماشينآلات (بهويژه در مرحلهي آمادهسازي مواد اوليه) تا حدّ مجاز پذيرفته شده ولي براي حفظ
اصالت و ويژگيهاي صنايعدستي ضرورت دارد همچنان قسمتي از مراحل اساسي توليد (تا حدود 50 درصد آن) با دست انجام شود
فرم در حال بارگذاری ...
معرفی تجهیزات آتش نشانی
کپسول های آتش نشانی دارای تنوع زیادی بوده و وزن و حجم های متفاوتی دارند. در این کپسول ها ماده خفه کننده احتراق، در دو نوع کف و پودر وجود دارد. عموما بدنه کپسول های آتش نشانی از فلز ساخته شده و باید دارای مقاومت بالا بوده تا بتواند فشار را به خوبی تحمل کند. بدنه کپسول های آتش نشانی لازم است در مقابل زنگ زدگی نیز مقاوم باشد و روش استفاده، نام کارخانه و سایر اطلاعات بر روی آن درج شده باشد. همچنین بدنه باید در مقابل زنگ زدگی و خوردگی از مقاومت لازم برخوردار باشد. این کپسول ها به خاطر حمل و نقل و جای گیری ساده در دست آتش نشانان به شکل استوانه های ته گرد ساخته می شوند.
خاموش کننده های محتوی آب
که بر سه نوع سودا اسید، آب و هوا، آب و گاز می باشند. خاموش کننده های سودا اسید از قدیمی ترین خاموش کننده ها هستند و امروزه مورد استفاده قرار نمی گیرند. خاموش کننده های آب و هوا نیز از آب و هوای تحت فشار تشکیل یافته و کاملا تحت کنترل است. بدین صورت که بر روی در پوش آن مکانیزمی تعبیه شده که با فشار بر روی اهرم آن شیر خروجی باز می شود و با برداشتن فشار شیر خروجی بسته خواهد شد. خاموش کننده های آب گاز نیز دارای سیلندری است که 3/2 حجم آن از آب پر و برای تامین فشار مورد نظر برای تخلیه گاز کربن دی اکسید که در محفظه ی دیگری است استفاده می شود و با آزاد کردن ضامن آن گاز کربن دی اکسید خارج می شود. توجه شود که مدل های قدیمی این خاموش کننده ممکن است از کنترل خارج شود.
خاموش کننده های کف
که خود دارای دو نوع کف شیمیای و مکانیکی هستند. این کف ها مایعی هستند که پس از ریخته شدن بر روی مواد در حال اشتعال، روی آنها را میپوشانند و از رسیدن اکسیژن به آن جلوگیری می کند که در اصطلاح به آن خفه کردن آتش می گویند. هم چنین موجب سرد شدن مواد در حال اشتعال نیز می شود. خاموش کننده های کف شیمیایی از دو مخزن تشکیل شده است که یکی داخل دیگری است. مخزن خارجی حاوی بی کربنات سدیم و مخرج داخلی حاوی سولفات آلومینیوم می باشد که قبل از خروج هیچ گونه تماسی باهم ندارند. در خاموش کننده های کف مکانیکی فشار لازم برای خروج هوا هم از راه دور تامین می شود.
خاموش کننده های پودری
که متشکل از از پودر و هوا و یا پودر و گاز می باشند. این خاموش کننده ها همانند خاموش کننده های آب و هوا هستند و فقط تفاوت آنها در تنوع سایز می باشد.
خاموش کننده های دی اکسید کربن
این خاموش کننده ها به دلیل محفظه فولادی خود سنگین تر می باشند. به همین دلیل سایزهای کوچک آنها مرسوم است و در صورت نیاز به سایزهای بزرگ تر آنها را به شکل چرخدار برای سهولت حمل می سازنند.
خاموش کننده های مواد هالوژنه
این خاموش کننده ها به دلیل آسیب به لایه ازون و محیط زیست از رده خارج شده است.
تجهیزات آتش نشانی صنعتی
کوپلینگ اینترلاک
برای وصل کردن شلنگ های آب مورد استفاده قرار می گیرد تا بتوان طول شلنگ های آب پاش را به حداکثر مقدار مورد نیاز رساند.
هیدرانت
که به دو صورت زمینی و زیر سطحی در معابر عمومی استفاده می شود و هنگام آتش سوزی می توان از آب ذخیره شده آن بهره جست.
هیدرانت اینترلاک
برای استفاده از آب هیدرانت های موجود در سطح شهر و معابر مورد استفاده قرار می گیرد.
آچار آتش نشانی
برای باز و بسته کردن هیدرانت های موجود در سطح شهر مورد استفاده قرار می گیرد.
دستگاه های دتکتور
برای تست دود از راه دور مورد استفاده قرار می گیرد.
شلنگ های پیشرفته
این نوع از تجهیزات آتش نشانی بیشتر از نوع لاستیک طبیعی بوده و در برابر شرایط گوناگون مقاوم هستند.
آژیرهای اعلام حریق
یکی از انواع تجهیزات آتش نشانی صنعتی آژیرهای اعلام حریق هستند که همان طور که از اسمش پیداست، هنگام شروع آتش نشانی اخطار می دهد.
اسپرینکلر
یک دمای خاص روی آن ها به صورت پیش فرض تنظیم شده و در هنگام رسیدن به آن دما با الگو های خاص اقدام به اسپری کردن آب میکنند.اسپرینکلر ها را بر اساس نوع اتصال به سه نوع بالا زن، پایین زن، بغل زن (دیوار زن ) تقسیم می کنند.
جعبه آتش نشانی صنعتی
که در ساختمان های و مراکز صنعتی نصب و مورد استفاده قرار می گیرد و دارای تنوع بسیار زیاد بوده و از جنس شیشه، فلز و PVC ساخته می شود. در بعضی از این جعبه ها کپسول های آتش نشانی و در برخی دیگر نیز شلنگ های آب ضد حریق قرار می گیرد.
تناسب ساز ها
برای مخلوط کردن حجم مشخصی از کف و آب استفاده می شود.
تجهیزات آتش نشانی فردی
لباس و کلاه آتش نشانی، از معمول ترین ابزاری است که یک آتش نشان از آن ها استفاده می کند. این لباس ها تا حدی در مقابل حرارت مقاوم بوده و بدن آتش نشانان را از شعله مستقیم و همین طور حرارت تابشی شعله محفوظ نگه می دارند. در کنار این ابزار، وسایل دیگری همچون طناب و کمربند حرکت در ارتفاع، کفشهای ضد حرارت، کپسول اکسیژن، ماسک اکسیژن و … وجود دارد که جزو وسایل فردی آن ها به حساب می آید.
مقایسه تجهیزات آتش نشانی تهران و تجهیزات آتش نشانی آمریکا
تهران به عنوان پایتخت و پرجمعیت ترین شهر کشور از تجهیزات آتش نشانی پیشرفته تری نسبت به شهرهای دیگر برخوردار است. با گسترش برج سازی بیشتر نقاط تهران را ساختمان های بلند و سر به فلک کشیده تشکیل می دهند.
اما باید هنگام احداث و خرید از این برجها توجه داشته باشیم که اگر آتش سوزی اتفاق افتد آیا تجهیزات امداد و نجات آتش نشانی لازم برای اطفاء حریق موجود است یا خیر که جواب خیر می باشد. مراکز آتش نشانی دارای نردبان هایی با طول محدود هستند و عملا امکان اطفاء حریق طبقه های فوقانی برج ها وجود ندارد.
اما امروزه کشورهایی مانند آمریکا و دبی که مملو از ساختمان های بلند و غول پیکر هستند از تجهیزات آتش نشانی پیش رفته ای همانند پهباد و بالگرد و ربات آتش نشان برای اطفاء حریق استفاده می کنند که در ایران از هیچ کدام آنها تا کنون استفاده نشده است. هم چنین به تازگی از جت های آتش نشان نیز در دوبی رو نمایی شده است.
تجهیزات آتش نشانی جزئی از تجهیزات ایمنی است که ما کمتر با آن سر و کار داریم، اما وجود آن در شرایط خاص ضروری است. این تجهیزات و لوازم تا به حال جان میلیون ها نفر را نجات داده و از وقوع حوادث ناگوار بسیاری جلوگیری کرده اند.
فرم در حال بارگذاری ...